Hvad Er En Oktav

Indholdsfortegnelse:

Hvad Er En Oktav
Hvad Er En Oktav

Video: Hvad Er En Oktav

Video: Hvad Er En Oktav
Video: 🎶 ДИМАШ SOS. История выступления и анализ успеха | Dimash SOS 2024, April
Anonim

Ordet "oktav" kommer fra det latinske octo, hvilket betyder "otte". Dette udtryk bruges i både musik og litteratur. I det første tilfælde er det et interval bestående af et bestemt antal toner og halvtoner, i det andet - en særlig form for en poetisk strofe.

Oktaven har otte trin
Oktaven har otte trin

Otte trin

Se på klaverens keyboard. Selv en person, der aldrig har spillet klaver, har sandsynligvis bemærket, at keyboardet består af grupper af taster arrangeret i en bestemt rækkefølge. De sorte taster er placeret i grupper på to og tre, de hvide er imellem dem, og der er ingen sorte taster mellem nogle af de hvide taster.

Tryk på en hvilken som helst hvid tast. Lad det for eksempel være til venstre for en gruppe på to sorte. Find en anden af samme gruppe, nærmest til venstre eller til højre, og i den - nøglen med den samme position. Dette er oktaven. Tæl antallet af hvide taster, startende fra den, du trykkede først på, til den sidste. Der vil være nøjagtigt otte af dem. I dette tilfælde er dette den sædvanlige skala: "do", "re", "mi", "fa", "sol", "la", "si", "do".

Hver oktav har sit eget navn. Den ene midt på klavertastaturet kaldes den første, til venstre for den er den lille, til højre er den anden.

Tone og halvtone

Hver lyd har en bestemt tonehøjde. Der er en halvtons forskel mellem de lyde, der kan opnås ved at trykke på tilstødende taster (uanset om de er hvide eller sorte). Mellem "C" -tasten (den til venstre for gruppen med to sorte taster) og den nærmeste sorte ("C-skarpe") er der en halvtone. Følgelig vil der være to halvtoner før den næste hvide, det vil sige en tone.

Tæl hvor mange toner der er i en oktav. Fra "til" til "mi" - 2 toner, fra "mi" til "fa" - halvtone, fra "fa" til "si" - 3 toner, fra "si" til "do" - halvtone. Det viser sig, at der i en oktav er 5 toner og 2 halvtoner, det vil sige i alt 6 toner. Rækkefølgen af arrangementet af toner og halvtoner bestemmes af et bestemt musiksystem. For eksempel er enhver hovedskala konstrueret således: 2 toner, halvtone, 3 toner, halvtone. Naturlig mol er 1 tone, halvtone, 2 toner, halvtone, 2 toner. Når du kender disse sekvenser, kan du opbygge en hvilken som helst naturlig skala.

Rækkefølgen af toner og halvtoner er meget vigtig, hvis du skal lære at spille instrumenter, hvor placeringen af hver lyd ikke er fast så stift som på klaveret.

Poetiske oktaver

I litteraturen kaldes en oktav en strofe bestående af otte linjer. Imidlertid er antallet ikke alt, fordi et lille digt også kan bestå af otte linjer, skrevet i to kvatriner uden et interval mellem dem. Oktaven forudsætter en særlig organisering af strofe. Det mest slående eksempel er de berømte Pushkin-oktaver, som blev brugt til at skrive romanen i verset "Eugene Onegin". Vær opmærksom på rimskemaet. I den første del af strofe er den på tværs, i den anden - tilstødende, og forfatteren overholder denne rækkefølge gennem hele værket.

Anbefalede: