Hvordan Man Vælger Et Teleskop Til En Amatør

Hvordan Man Vælger Et Teleskop Til En Amatør
Hvordan Man Vælger Et Teleskop Til En Amatør

Video: Hvordan Man Vælger Et Teleskop Til En Amatør

Video: Hvordan Man Vælger Et Teleskop Til En Amatør
Video: Måne gennem et teleskop - super kvalitet! Zoom 680X Kratere, bjerge, lavahav. Undertekster 2024, April
Anonim

At se på himlen ikke kun med det blotte øje, men gennem et ægte teleskop, har mange et ønske. Men ikke alle kommer til at købe dyrt udstyr. For at købe et teleskop og ikke blive skuffet over nattehimlen uden at bruge ekstra penge skal du finde ud af, hvad teleskoper er, og hvordan de adskiller sig.

Hvordan man vælger et teleskop til en amatør
Hvordan man vælger et teleskop til en amatør

Når du vælger et teleskop, skal du være opmærksom på teleskoptypen (refraktor, reflektor, katadioptrisk), montering (alt-azimuth, ækvatorial, automatisk sigtning (edb), Dobson), linsediameter og brændvidde. Og nu om alt dette med enkle og forståelige ord.

Refraktorer (linse) og reflektorer (spejl) adskiller sig ikke meget i pris, men de har en række forskelle. Det er praktisk at observere både jord- og rumobjekter i refraktoren, og i reflektoren vendes billedet på hovedet, så det vil ikke være behageligt at se på jordiske objekter. Også reflektorer er svagere end reflektorer, så de har brug for en større diameter. En anden ulempe ved reflektorer er, at de ikke tåler dårlige konstante bevægelser, og derfor skal de regelmæssigt justeres (opsættes spejlet) og rengøres. Men reflektorer har også en værdighed - i modsætning til en refraktor har de ikke kromatiske afvigelser (som vi ser som farvede glorier).

Catadioptric (lens-mirror) teleskoper har den største brændvidde i den mindste størrelse, dvs. de er kompakte. I dem kan du observere Månen, planeter, konstellationer såvel som tåger og galakser med samme komfort. Men hans pris vil allerede være meget højere end reflektorer og refraktorer.

Nu om monteringerne. Alt-azimuth er den enkleste, kræver ingen specielle færdigheder, er let, billig og meget mobil. Men det har betydelige ulemper: På en sådan montering kan du kun observere objekter i zenit (du kan ikke spore objekter i bevægelse, kun justere og eksponere), og det er ikke tilpasset til astrofotografering.

Ækvatorialmonteringen er mere praktisk: Efter at have sigter mod en genstand kan du lede den langs banen med kun et håndtag, og det er også lettere at finde svage genstande på den. Og på grund af tilstedeværelsen af en modvægt kan du tilslutte et digitalt kamera og tage billeder af rummet. Men en sådan montering vejer mere og koster mere.

Computeriseret (elektronisk, automatisk vejledning) - nem at bruge (kun den indledende tilpasning af teleskopet er påkrævet), har en base, hvorfra du kan vælge objekter, har en fjernbetjening og evnen til at opdatere databasedata. For at arbejde med et teleskop på en sådan montering kræves ingen viden om stjernehimlen, da den finder og sigter mod det objekt, den har i sin database.

Dobson er et gulvbeslag designet til at observere objekter uden for vores solsystem (galakser, tåger). Hun er stabil og massiv. Men du vil ikke være i stand til at se tæt plads ved hjælp af en sådan montering.

Der er to ting at overveje, når du vælger et teleskop.

Den maksimale anvendelige forstørrelse af et teleskop beregnes som diameteren af linsen ganget med to. Men det skal også tages i betragtning, at jo større objektivdiameteren er, jo lysere og klarere bliver billedet. Brændvidden påvirker forstørrelsen og visningskomforten. Jo længere brændvidden er, desto mere bekvem vil det være at observere, da en nedsættelse af okularets fokus mærkbart reducerer synsfeltet og komforten.

Anbefalede: