Neville Chamberlain: Biografi, Karriere, Personlige Liv

Indholdsfortegnelse:

Neville Chamberlain: Biografi, Karriere, Personlige Liv
Neville Chamberlain: Biografi, Karriere, Personlige Liv

Video: Neville Chamberlain: Biografi, Karriere, Personlige Liv

Video: Neville Chamberlain: Biografi, Karriere, Personlige Liv
Video: Британское объявление войны 1939 - ПОЛНАЯ трансляция 2024, Kan
Anonim

Arthur Neville Chamberlain var en engelsk politiker, medlem af det britiske konservative parti og premierminister for Det Forenede Kongerige fra 1937 til 1940.

Neville Chamberlain: biografi, karriere, personlige liv
Neville Chamberlain: biografi, karriere, personlige liv

Biografi og privatliv

Chamberlain blev født den 18. marts 1869 i Edgbaston, Storbritannien. Hans far Joseph Chamberlain var en fremtrædende britisk politiker. Mor - Florence Kenrick. Af de berømte slægtninge havde Neville også en halvbror, Austen Chamberlain.

I sin ungdom deltog han i rugbyskole. Uddannet på Mason College of Science, som senere blev omdannet til University of Birmingham, men viste ikke et ønske om at studere.

I 1890, i en alder af 21, forsøgte han at blive økonomichef for en agaveplantage i Bahamas, men led et tab. I syv år har hans firma mistet 50 tusind pund. Efter 7 år, i 1897, vendte Neville tilbage til Storbritannien.

Billede
Billede

Chamberlain giftede sig ganske sent - 32 år gammel. Hans kone er den irske nee Anne de Vere Chamberlain, født Cole. Hun opmuntrede og støttede hans indtræden i politik og blev hans konstante ledsager, assistent og tillidskollega og delte fuldt ud sine interesser i boliger og andre politiske og sociale aktiviteter efter hans valg til stedfortræder. Parret havde to børn: en søn og en datter.

Ved udbruddet af 2. verdenskrig blev Neville diagnosticeret med rektal kræft i det sene stadium. Han havde ikke lang tid at leve, og den 22. september 1940 trådte han tilbage fra sig selv.

Karriere i politik

Ved 1900-valget i Storbritannien løb Chamberlain til det Liberale Unionistparti, hvoraf hans far var leder.

Neville begyndte sin egen politiske karriere i 1911 og overtog stillingen som medlem af byrådet i Birmingham, som han først forlod i 1918. I samme periode, fra 1915 til 1916, tjente han som borgmester i denne by. I 1918 blev han valgt fra det konservative parti til "Birmingham Ledwood College". Flere gange blev han sekretær for postvæsenet og sundhedsminister, kansler for statskassen, og i 1937 blev han leder af partiet for Det Forenede Kongeriges regering.

Under Chamberlain, inden for udenrigspolitik, fulgte Storbritannien et kursus for at berolige Hitler og Mussolini og forsøgte at neutralisere de fascistiske leders aggressive handlinger. Denne appeasement blev opnået på bekostning af forskellige indrømmelser, hvilket i høj grad ikke passede den daværende britiske udenrigsminister Anthony Eden. I sidste ende trak Eden sig tilbage i protest mod en sådan politik.

Billede
Billede

Mange andre fremtrædende politiske figurer fra 1930'erne fordømte kraftigt Chamberlains politik, der ikke viste tilstrækkelig fasthed over for Hitler. Men Neville selv var ligeglad med det. Som premierminister for Storbritannien var Chamberlain dybt bange for en ny europæisk krig. Samtidig var han yderst overbevist om, at politikken for appeasy fuldt ud kunne tilfredsstille det uretfærdigt fornærmede Tyskland og kompensere hende for den alvorlige ydmygelse, der blev påført hende ved Versailles-traktaten.

Den største succes og anerkendelse blandt britiske undersåtter Chamberlain modtog efter aftalerne i Monaco, da Neville højtideligt meddelte sit land, at han havde opnået”fred i vores århundrede”.

Imidlertid glemte han ikke at udvikle luftvåbenet i Storbritannien. Under hans regeringstid blev de berømte orkan- og Spitfire-krigere vedtaget, og radarer blev introduceret overalt i luftforsvaret. Kombineret med verdens stærkeste flåde, som Storbritannien derefter besad, skulle dette have gjort Det Forenede Kongerige usårligt over for eksterne fjender, især Hitler.

Winston Churchill kritiserede voldsomt og med rimelighed Chamberlains handlinger og hans aftaler i Monaco. Historien har bekræftet Churchills rigtighed. Nazityskland, i strid med de underskrevne aftaler, annekterede de slaviske områder i Tjekkoslovakiet og latterliggjorde derved Chamberlains politik.

Neville forsøgte ikke desto mindre at søge en dialog med Hitler med Mussolinis "mægling" for at forhindre krigen, men dette var umuligt. Den 3. september 1939, tre dage efter den tyske invasion af Polen, erklærede Storbritannien krig mod Tyskland. I 1940 var genoprustningen af Det Forenede Kongerige fuldstændigt afsluttet, hvilket gjorde det muligt at modstå nazistenes angreb.

Næsten alle historikere beskylder Chamberlain for politisk kortsynethed, da tilpasningspolitikken ikke gav det ønskede resultat, ikke forhindrede Anden Verdenskrig. Men det skal huskes, at en sådan politik i 1930'erne blev betragtet som korrekt ikke kun i den britiske opinion, men også blandt de fleste af verdens politikere. I disse år blev Stalin og kommunisterne betragtet som umenneskelige barbarer og en trussel mod hele Europa, og et pacificeret Tyskland blev betragtet som et bolværk mod russerne.

Billede
Billede

Den 10. maj 1940 trådte Neville Chamberlain af. I Storbritanniens krigstid var det vigtigt at have en premierminister, der støttes af alle parter. Og hverken de liberale eller laboratorierne støttede Chamberlain. Winston Churchill efterfulgte Neville.

Efter sin fratræden fortsatte Chamberlain med at fungere som Lord President for War Council, og forblev også en af lederne for det konservative parti. Den 22. september 1940 trak Neville Chamberlain sig på grund af en alvorlig sygdom fra alle sine stillinger og stillinger.

Død

Død den 9. november 1940 i Reading, Storbritannien, af terminal tarmkræft.

Den nye premierminister Winston Churchill holdt begravelsestalen. Begravelsesdatoen og tidspunktet blev ikke afsløret af sikkerhedsmæssige årsager under krigstid.

Neville blev begravet i Westminster Abbey, UK.

Billede
Billede

Priser

Neville Chamberlain var:

  • et medlem af Royal Society, som kun accepteres for enestående service til fremme af naturlig viden;
  • Doktor i civilret, Oxford University;
  • Doctor of Laws fra Cambridge, Birmingham og Bristol Universiteter samt Universiteterne i Leeds og Reading;
  • en æresborger i byen Birmingham;
  • æresborger i London.

Ud over ovenstående var premierminister Chamberlain æresflykommodor for luftfartsskvadronens ekstra luftvåben # 916.

Anbefalede: