Hvad Er De Ukrainske Folkemusikinstrumenter

Indholdsfortegnelse:

Hvad Er De Ukrainske Folkemusikinstrumenter
Hvad Er De Ukrainske Folkemusikinstrumenter

Video: Hvad Er De Ukrainske Folkemusikinstrumenter

Video: Hvad Er De Ukrainske Folkemusikinstrumenter
Video: 📣Славянский базар Рената Штифель Рiдна Мати Моя Украина Очень красивое исполнение ✯SUB✯ 2024, April
Anonim

Ukrainsk musikalske kultur ligner russisk, men har flere særpræg. Trembita, bandura og torban skiller sig ud blandt de nationale ukrainske instrumenter.

Hvad er de ukrainske folkemusikinstrumenter
Hvad er de ukrainske folkemusikinstrumenter

Bandura er det mest berømte ukrainske instrument

Banduraen er et gusli-lignende plukket strengeinstrument. Det er et trædæk med 25-60 strenge. Banduraens krop er asymmetrisk - nakken er placeret lidt på siden. Nogle af strengene trækkes over halsen, og nogle er fastgjort direkte til dækket. Banduraen spilles ved at plukke strengene med fingrene. Dette instrument blev hentet fra Polen, men erhvervede flere ændringer i Ukraine. Fortællinger, tanker og ballader af vandrende bards blev fremført til banduraen. Denne brug af et musikinstrument som akkompagnement til folkekunst var fremherskende indtil det 20. århundrede. Det var først efter 1940'erne, at professionelle værker skrevet specielt til bandura begyndte at dukke op.

Den første bandura havde kun 12-20 strenge, men med tiden begyndte de at vokse i kompleksitet og øges i størrelse. På grund af dette begyndte alle klodsede genstande at blive kaldt "bandura".

Torban - ukrainsk lut

Torban ligner en bandura, men dens krop er symmetrisk. Den har en oval krop og en længere hals end banduraen. Antallet af torban-strenge varierer fra 30 til 60. Basstrengene strækkes over et ekstra hoved - en torus - som er placeret på hovedhovedet. Dette instrument spredte sig i 17-18 århundrede og var meget populært ved ukrainske fester. Det var meget vanskeligt at spille torban - musikken pressede samtidig nogle strenge mod kroppen og klemte andre med fingrene. Værktøjet var også ret dyrt at fremstille. Derfor faldt torbanens popularitet langsomt, og i det 20. århundrede blev den endelig udelukket fra listen over koncertinstrumenter.

En af de sidste musikere, der spillede torban, var Vasily Shevchenko. Hans instrument opbevares i Museum of Musical Culture opkaldt efter M. I. Glinka.

Trembita - et farverigt blæseinstrument

Trembita blev distribueret i det sydvestlige Ukraine i Karpaterne. Dette originale instrument ligner et langt trærør indpakket i birkebark. Mod slutningen udvider røret sig let. Trembita-længden kan være op til 4 meter. Instrumentets tonehøjde afhænger af størrelsen af den knirk, der er indsat i den smalle ende, såvel som af musikerens dygtighed. Det er bemærkelsesværdigt, at trembita normalt kun blev lavet af de træer, der blev ramt af lynet. Dens oprettelse krævede speciel dygtighed, fordi instrumentets vægge ikke skulle være mere end 7 mm. Lyden af trembita høres i flere kilometer, så den blev meget brugt af karpatiske hyrder til at underrette om forskellige begivenheder. Trembita blev også spillet under begravelser og bryllupper. Nu bruges instrumentet i folkegrupper, og nogle gange spilles det i et orkester.

Anbefalede: