Constance Mozart: Biografi, Kreativitet, Karriere, Personlige Liv

Indholdsfortegnelse:

Constance Mozart: Biografi, Kreativitet, Karriere, Personlige Liv
Constance Mozart: Biografi, Kreativitet, Karriere, Personlige Liv

Video: Constance Mozart: Biografi, Kreativitet, Karriere, Personlige Liv

Video: Constance Mozart: Biografi, Kreativitet, Karriere, Personlige Liv
Video: New acquisition of a rare letter from Mozart to Constanze 2024, April
Anonim

Constance Mozart var hustru til vor tids største komponist, Wolfgang Amadeus Mozart. Der er stadig mange rygter om hende - nogen betragter hende som en dum og blæsende kvinde og bebrejder sin berømte mand for døden, og nogen mener, at Constance var museet til den store komponist. Mest sandsynligt er sandheden et sted imellem.

Constance Mozart: biografi, kreativitet, karriere, personlige liv
Constance Mozart: biografi, kreativitet, karriere, personlige liv

Barndom og ungdom

Constance Mozart (født Weber) blev født i 1762 i Mannheim. Hendes far, Franz Weber, sang i teatret, og hendes fætter blev senere en berømt komponist.

Siden barndommen var Constance ikke vant til at leve i stor skala, hun voksede op som en nidkær og hårdtarbejdende pige. Mozart skrev engang til sin far om hende, at pigen Weber ikke besidder skønhed, men er yderst venlig og økonomisk.

Weber-familien boede ikke godt; yderligere tre døtre foruden Constance voksede op i den. Derudover døde familiens far snart, og moderen blev tvunget til at tjene til livets ophold ved at leje værelser. Den unge Mozart bosatte sig i et af disse rum.

Kendskab til Mozart og bryllup

Først blev den fremtidige komponist båret af sin ældre søster Weber, men blev snart betændt af lidenskab for Konstanz. Det skal bemærkes, at den unge Mozart var en berømt damemand, han skrev endda til sin far en gang, at han var klar til at gifte sig, men kunne ikke vælge mellem hundrede kvinder.

Constances mor brugte al den feminine listighed for at tvinge Mozart til at gifte sig med sin datter. Mozarts far var oprindeligt imod dette ægteskab, da Weber var lavere på den sociale stige end Mozarts.

Men sandsynligvis skete der noget mellem den unge Wolfgang og Constance og mor Weber for at undgå skam fra datteren begyndte at insistere på et bryllup. Mozart underskrev endda en kontrakt, som han forpligter sig til at gifte sig med Konstanz, ellers bliver han nødt til at betale et anstændigt beløb. Som et resultat opgav den unge komponist.

At leve med et geni

Mange af Mozarts samtidige mener, at ægteskabet viste sig at være vellykket. Komponisten skrev breve til sin kone fuld af kærlighed og ømhed. Sandt nok forlod han samtidig ikke sine kærlighedsforhold, som han ikke særlig skjulte.

Mozart-parret levede i fattigdom på trods af komponistens engangs anstændige indtjening. Sandsynligvis vidste Mozart selv ikke, hvordan han skulle bruge penge og lod ikke sin kone gøre det. Og et genis kone blev tvunget til at adlyde.

Constance fødte seks gange, men kun to børn overlevede. Om hun var lykkeligt gift er et stort spørgsmål. Men hun vidste helt sikkert, at hun var gift med et geni. Det var for hende, at han først viste sine værker. Hun udførte de vigtigste dele i hans operaer.

Mozarts mystiske død kastede en skygge på Constance Mozart. Det var helt indlysende, at komponisten ikke døde en naturlig død. Hvem kunne have forgiftet Mozart er stadig ikke klart. Det blev rygter om, at det kunne have været Konstanz. Dagen før fandt hun ham sammen med sin elskerinde.

Andet ægteskab

Efter hendes store ægtefælles død giftede Constance sig igen med diplomaten Georg Nissen. Constances anden mand var en ivrig fan af Mozart. Sammen samlede de arkiverne til den berømte komponist og udgav hans biografi. Dette arbejde yder et stort bidrag til bevarelsen af Mozarts arv. Billedet af den store mand forlod ikke Konstanz før hans død.

Anbefalede: