James Mason: Biografi, Karriere, Personlige Liv

Indholdsfortegnelse:

James Mason: Biografi, Karriere, Personlige Liv
James Mason: Biografi, Karriere, Personlige Liv

Video: James Mason: Biografi, Karriere, Personlige Liv

Video: James Mason: Biografi, Karriere, Personlige Liv
Video: James Mason, 75, (1909-1984) Actor 2024, Kan
Anonim

James Mason er en britisk skuespiller og Hollywood-stjerne. En utrolig charmerende, intelligent, kreativ person, der har spillet i mere end 145 film i løbet af sin 50-årige karriere. Skuespilleren havde et talent for transformation fra en lyrisk helt til en skurk. Han kunne spille alt, selv de mest mislykkede film med hans deltagelse steg til et højere niveau.

James Mason: biografi, karriere, personlige liv
James Mason: biografi, karriere, personlige liv

James Neville Mason blev født den 15. maj 1909 i Huddersfield, West Riding of Yorkshire, England. Hans forældres navne var Mabel Hattersley (Gaunt) og John Mason. Familien var velhavende, da min far var tekstilforhandler. James fik sin første uddannelse på Marlborough og gik derefter ind på University of Cambridge for at blive arkitekt. På dette tidspunkt blev han for sjov interesseret i teater og forlod sine studier.

Begyndelsen på en kreativ karriere

James Mason spillede sin første rolle på scenen til et lille teater i Aldershot i 1931 i stykket "Svindler". Han besad beslutsomhed, lyst og gjorde alt for at blive skuespiller, på trods af at han ikke havde en skuespiluddannelse. James spillede små roller. Over tid kom teatralsk succes til ham, og de begyndte at stole på ham med store roller.

I 1935 blev den første film "Late Extra" udgivet, hvor han var engageret i titelrollen. Efterfølgende begyndte James Mason at dukke op i mange britiske film og tv. Rollerne var sekundære, filmene gik forbi. I begyndelsen af 40'erne havde James Mason vundet popularitet og var almindeligt kendt i England. Film med hans deltagelse slog kassekontorrekorder i 1944-1947 i Storbritannien. James Mason blev en filmstjerne i sit hjemland.

Billede
Billede

Karriere og filmografi af James Mason

I 1945 blev filmen The Seventh Veil udgivet, hvor skuespilleren spillede en ledende rolle og fik international opmærksomhed. I slutningen af 1946 flyttede han til USA for at forfølge en filmkarriere.

Skuespilleren havde en tendens til at få ethvert job tilbudt, hvilket påvirkede hans karriere. James Mason var ikke kræsne i sit valg af roller. På trods af dette havde skuespilleren autoritet og respekt fra sine kolleger. Han forblev en indflydelsesrig person i filmindustrien. Hans dybe, langsomme stemme, mærkelige evne til at udtrykke følelser i lyset af den absolutte rolige, sofistikerede opførsel af overklassen blev kendetegnende for den skuespiller, der kom for at se, som publikum elskede.

Billede
Billede

De mest succesrige værker i 40'erne: "In the Hatter's Castle" (1942), hvor James Mason medvirkede med Deborah Kerr og Robert Newton samt "The Man in Grey" (1943), "The Evil Lady" (1945), Out of the Game (1947), Strange Man (1949), Madame Bovary (1949), East Side, West Side (1949).

Højt vurderede film:

  • "Five Fingers", (1952)
  • "Julius Caesar", (1953)
  • "20.000 ligaer under havet" (1954)
  • "Mere end livet" (1956)
  • Nord ved Nordvest (1959)
  • "Rejsen til centrum af jorden" (1959)
  • "Lolita", (1962)
  • "Romerrigets fald" (1964)
  • "Pumpkin Eater" (1964)
  • "Order of the Blue Max", (1966)
  • "Iron Cross" (1977)
  • "Jesus fra Nazaret" mini-serie (1977)
  • "Overgang", (1978)
  • "Bedømmelse" (1982)
  • "Ivanhoe", (1982)
  • "Djengis Khan", (1985).

James Mason er blevet nomineret tre gange til en høj Oscar i sin lange skuespilkarriere, men vandt aldrig æresprisen. Disse var roller i filmene: "The Verdict" i 1983, "Georgies Girl" i 1967, "A Star is Born" i 1955.

Tre gange blev han nomineret til Golden Globe. I 1955 vandt skuespilleren denne pris for bedste skuespiller i den musikalske komedie A Star is Born. Skuespilleren blev også nomineret til de prestigefyldte Saturn- og BAFT-priser.

James Mason var foruden sin skuespilkarriere en succesfuld manuskriptforfatter (film "Charade", 1953), instruktør og producent. Han var en god historiefortæller og gav udtryk for dokumentarfilm og serier. James Mason har lavet en succesrig karriere, blev stjerne i Hollywood og Storbritannien. Han kunne spille enhver rolle fra helt til skurk. Hans filmografi inkluderer dramaer, komedier, detektivhistorier, eventyr, melodramaer, historiske film.

Personligt liv for skuespilleren James Mason

Skuespilleren blev gift to gange. Den første kone var den britiske skuespillerinde Pamela Mason.

Billede
Billede

Familien havde to børn. Datter - Portland Mason Schuyler og søn - Morgan. Ægteskabet varede fra 1941 til 1964. Skuespillerne blev skilt.

Den anden kone var Clarissa Kay, en skuespillerinde fra Australien.

I 1959 fik James Mason sit første alvorlige hjerteanfald. Han overlevede hjertestop.

I 1963 flyttede skuespilleren til at bo i Schweiz og fortsatte med at handle i film.

James Mason var meget glad for katte. Han og hans første kone, Pamela, var med til at skrive bogen Cats in Our Lives, som blev udgivet i 1949. I det fortæller medforfatterne rørende og humoristisk om deres elskede kæledyrs liv.

Billede
Billede

Skuespilleren døde i en alder af 75 år af et andet hjerteanfald den 27. juli 1984 i Lausanne, Schweiz. I 2000, 16 år senere, blev hans levninger begravet i Corsier-sur-Vevey, nær graven til hans nære ven, den engelske skuespiller Charlie Chaplin.

Interessante fakta fra James Mason's liv

Under Anden Verdenskrig nægtede Mason at udføre militærtjeneste. Han var en trofast pacifist, og denne holdning påvirkede hans forhold til sin familie. De har ikke talt i årevis.

I 1958 var det planlagt at skyde en James Bond-film "Fra Rusland med kærlighed" med Mason, men det fungerede ikke. Da skuespilleren var over halvtreds, blev han igen en udfordrer til denne rolle i serien "Doctor No". Senere blev rollen som Bond spillet af Sean Connery.

Når James Mason reddede livet til sønnen til sin ven, den britiske skuespiller Max Bigraves. Det skete på en fest med venner. Drengen faldt i poolen. Ingen undtagen Mason bemærkede dette. Uden tøven sprang han i vandet i tøjet og trak barnet ud.

Anbefalede: